Svenska power metal-bandet Bloodbound är tillbaka med plattan Tales from the North. Efter en genomgång av plattan kan jag konstatera att albumet liknar ett konceptalbum. Det handlar om vikingarnas historia, den nordiska mytologin, hur de fornnordiska gudarna är närvarande i vikingarnas liv och vikingarnas strapatser och strider. På så sätt är albumets inriktning klart och tydligt. Vi har ju levt i en tid av serier som Vikings, Last Kingdom, Game of Thrones osv. Så det är klart populärt med vikingahistoria, medeltid och forntid.
Just till musiken så slog jag mig hur breda gruppen är i ljudbilden, det finns inslag av power metal, folk metal och symfonisk metal. Mycket melodier från keyboarden som ligger nästan på samma nivå med gitarren. Sen en hel del folkmusik, främst i form av blåsinstrument. Tar vi trummorna är det som det brukar vara inom power metal, harmoniskt och brett spelade eller närvarande dubbelpedaler när farten skall upp eller det skall byggas symfoniskt storslagenhet. Sångaren Patrik Selleby sjunger melodiskt och cleant och tar i stämmorna när det ska göras.
Vad sticker ut? För att återknyta till början så är det helt klart temat och texterna. Temat är vikingar och deras livssituation i färd, strid, leverne och tilltro till högre makter. Realitet eller fiktion? Jag blir nyfiken på var gruppen inspirerats av? Är det filmer, tv-serier, dokumentärer, historieböcker, vetenskapliga artiklar m.m. Sen går det att fråga sig om allt är historiskt korrekt eller om det är mycket färgad av populärhistoria eller mytbildning? Frågor som lämpar sig väl för fans eller i en intervjusituation att stöta och blöta kring. I denna recension kan det tas en mer generell och kortfattad analys av några låtar.
Öppningslåten Tales from the North är ett bra öppningsspår på så vis att det introducerar vad storyn är på den här plattan. Det innehåller många ord på fenomen och platser som går att förknippa med vikingatiden. Den har en lugn öppning, som slår över i kort bombastik och sedan i drama. Låten Drink with the Gods tycker jag är en av albumets bättre, den är rätt charmig då det är en riktig sing along låt. Folk metal om man så vill. Låten handlar om vikingar som a cappella sjunger om vilka de är, om deras resor, hinder, strider och tillkortakommanden. Men när allt kommer omkring fyller de mjöden och dricker med gudarna (hey!). Låten Odin`s Prayer handlar om en vikingafärd till sjöss under oväder där vikingarna ber till Oden för att klara den farliga färden och hitta land. The Raven’s Cry handlar om stordåd och ära i strid, men inte minst ödet som drabbar de stupade själarna. Korpen var i nordisk mytologi en stark symbol för vikingarna (Oden hade korparna Hugin och Munin). Korpen förknippades under vikingatiden med de döda och förlorade själarna vilket är en tydlig anspelning på denna låt.
Mimir’s Crystal Eye, utan att vara helt säker så tror jag låten handlar dels om jätten Mimer som bevakade Mimers brunn, vilket var källan för vishet. Det är samma källa som Oden ville komma åt för att veta vad som hänt hans bröder, men Mimer envisades med att han skulle stoppa i sitt ena öga i källan. Men i texten nämns många andra legender och både en maskulin och femimin form, så jag är inte helt säker. Låtarna Between the Enemy Lines, Land of Heroes, Sail Among the Dead, Stake My Claims och Sword and Axe kan sammanfattas vara låtar som handlar om krigföring, stridslystnad, krigets realitet och legender. Alla dessa låtar är ganska upptempo, blandad med fart och symfoni och de drivs av mycket dubbelpedaler. Undantaget är låten ”Stake my Claims” som är mer gitarr driven. Låten 1066 anspelar på slaget vid Stamford Bridge. Slaget som gjorde slut på vikingarnas välde i England, vilket även besjungs tydligt i texten att detta är slutet för vikingarna. Det finns drag av nostalgi i texterna där det förflutna lyfts fram men som mött sitt dystra öde. På det viset är detta en bra avslutningslåt, det visar att det finns en början och ett slut på denna skiva.
Sammanfattningsvis tycker jag detta är en typiskt power metal skiva och det är inga överraskningar i stort, men gruppen visar sin musikaliska bredd och melodiska ådra. Höjdpunkten är dock själva texterna och storyn vilket jag tycker är mest intressant. Låtarna är välskrivna och intressanta oavsett om det är fakta eller fiktion. Så fans av power metal, vikingar och medeltid, här har ni ett intressant album att ta er igenom.
Genre: Power Metal, Heavy Metal, Folk Metal
Skivbolag: AFM Records
Betyg: 7/10
Bästa låtar: Drink with the Gods, The Raven’s Cry, Between Enemy Lines
Recension av: Anthony Ceylan