Monkey Union: ”Vi har som uppdrag att överta världsherraväldet när människan har utrotat sig själv!”
På det klassiska snutcaféet ”Flygarns haga” i Göteborg spiller Monkey Unions sångare och gitarrist Pontus Larsson bönorna, eller kanske snarare bananerna, för The Maloiks Peter Johansson. Vi avhandlade bl a nya singeln ”Thunderboy”, avancerade sexställningar och om hur apor på ett ytterst subtilt sätt slutligen kommer att ta över världen.
Hur bildades bandet och var kommer namnet ifrån?
Jag är sist in i bandet och har varit med i ca tre år. Bandet har funnits betydligt längre men på den nivån att man träffats en gång i veckan i replokalen och haft lite sköj, samt att man har gigat på några företagsfester. Jag hade haft ett uppehåll från musiken under en period och återupptäckte när jag gick med att det var väldigt kul att skriva och spela in. De andra tyckte att mina låtar var bra så jag tog väl över rodret som låtskrivare när jag gick med, kan man säga.
Namnet ”Monkey Union” har två kopplingar, dels att det är ett namn som vi tog fram i en ”Band name generator” vars betydelse är rätt rolig. Det är i själva verket en avancerad sexställning! I bandet är vi ju dessutom apor som förenas så därför passar ju namnet bra också. Dessutom finns det mycket runt det här apkonceptet. Vi har som uppdrag att överta världsherraväldet när människan har utrotat sig själv! Vi spelar rock’n roll tills detta händer och kommenterar samtidigt människans framfart i samhället.
Varför ska man lyssna på Monkey Union?
Det är för att vi har en lite speciell twist på vår musik. Den är trallvänlig och fastnar lätt. Det är hitlåtar helt enkelt! Ambitionen är att åtminstone skriva en odödlig rockklassiker!
Är Monkey Unions låtar i själva verket bättre än alla andra bands låtar?
Ja, litegrand. Vi gör en syntes av alla bra låtar som finns så att det blir lite bättre än andra band.
Berätta lite om dina egna och Monkey Unions influenser!
Jag har alltid varit influerad av skandinavisk musik, D-A-D är till exempel ett fantastiskt band. Sator har vi i bandet som gemensam nämnare. Det sitter Sator tröjor på väggarna i replokalen. Den senaste tiden har jag lyssnat mycket på Turbonegro och även Danko Jones (som visserligen inte är skandinavisk men har samma grund). Kvelertak är också riktigt bra och Hellacopters naturligtvis. Det känns jävligt bra när vi spelar åt actionrock hållet, det är sköna riff och popkänsla, så man kan nog förvänta sig att kommande låtar kommer att dra åt det hållet. Rival Sons är också en gemensam influens i bandet. Jag kan ju inte förneka att jag lyssnat en hel del på KISS och Mötley Crüe också.
Ni är ett visuellt band med en tydlig image. Ni brukar spela i apmasker och kostymer!
Det är inte masker utan det är så vi egentligen ser ut! Vi har i själva verket människomasker på oss på dagtid för att smälta in. Det finns en slug tanke bakom det hela i att succesivt ta över världen utan att människor egentligen märker så mycket.
Ni vann ju musiktävlingen Emergenza i Göteborg häromåret. En klassisk sportfråga, hur kändes det?
Det hade vi inte riktigt väntat oss. Det var helt fantastiskt att stå på top floor på ett fullsatt Sticky Fingers, vilket var första gången för oss alla. Emergenza tycker vi alla är ett väldigt bra koncept som ger band chansen att få visa upp sig. I och med att vi vann både bandens och juryns röster i finalen är det ju ett kvitto på att vi gjorde något med kvalité vilket har sporrat oss att fortsätta som band och att släppa ny musik.
Ni är ju aktuella med er sjätte singel betitlad ”Thunderboy”, berätta om den!
Jag fick versmelodin i huvudet och därefter skrevs låten nästan av sig själv. Jag hade ingen text, men tog med låten till replokalen. Anders (gitarr) tyckte att det lät som ”Sagostunden” (Barnprogram från 70 och 80 talet, av den anledningen har vi Sagostunden-temat som intro i en av promotionfilmerna). Han tyckte också att det påminde om någon gammal progglåt. Då kläcktes idén om att låten borde heta något i stil med ”Åskans barn”. Thunderchild lät lite för mycket Power metal så titeln fick bli Thunderboy som i sin tur passade bra med det tilltänkta temat på texten.
Ni släppte ju också en femspårs-ep tidigt 2018. Har ni planer på att släppa en fullängdare?
Vi har inte diskuterat fullängdare utan istället ytterligare en EP. Vi vill nog säkert göra det någon gång i framtiden, men det kräver att man avsätter mycket tid och extra kraft och det är svårt. Om det går bra för ”Thunderboy” kanske vi får en kick till att göra en fullängdare.
Om ni tittar in i spåkulan, hur ser framtiden ut? Vad har ni för mål på lite längre sikt?
Vi vill komma ut och spela mer och kommer jobba på att boka mer gig runtom i Sverige. Spela in i all ära, men att spela live är absolut roligast och det är så man bör uppleva Monkey Union! Så, om någon bokare läser det här, boka oss! Att få mycket streams på Spotify är ju också ett mål. Och att ta över världen då.
Om du bara fick lyssna på en enda platta i resten av ditt liv, vilken skulle det vara och varför!
Pick of destiny – Tenacious D. Man måste ju ha roligt och det är en fantastiskt rolig platta!
Nämn en känd person, död eller levande, du skulle vilja träffa över en öl!
David Bowie hade varit jävligt kul att prata med! Han verkar ha varit en rätt smart kille. Det är ju också någon jag lyssnat på mycket när jag var yngre. Även Hank Von Hell och Alice Cooper verkar ju vara trevliga killar. Eller Denniz Pop hade varit kul att snacka med förresten, då hade jag frågat honom hur man gör den där hiten!
Monkey Union är:
Pontus Larsson
Anders Gustavsson
Samuel Sveningsson
Christopher Olofsson
Niklas Mellegård
Peter ”Amber St Pete” Johansson
Lyssna på nya singeln ”Thunderboy’ gör du här 👇