Jag träffade grabbarna i det melodiska dödsmetallbandet Thermality en vanlig skoldag i Vara. Killarna går på AMB (Academy Of Business & Music) vilket är ett musikgymnasium. Deras första skiva “Before I get to Rest” har precis släppts och har blivit hyllad inom metalvärlden. Bandmedlemmarna i Thermality består av Noel Hoflund, Ludvig Sommar, Walter Hamilton, Ture Skärfstad Stål och Hampus Sätterlund.
Vilka är Thermailty?
Vi var ju ett band med fyra medlemmar från första början. Då de hade vi en annan basist men det sket sig rätt fort. Sångaren och basisten var samma person som lämnade bandet. Så nu har vi fått tag i en ny basist och en ny gitarrist. Så fick den andra gitarristen ta över sången.
Är det via skolan här (AMB i Vara) som ni har funnit varandra?
Jajamen. Ja vi var fyra från början i årskurs ett och när vi började tvåan så blev vi fem. Noel tillkom när han gick förbi när vi spelade i skolan och upptäckte oss. Det är ju gött att träffa likasinnade.
Hur kom ni på idén att starta bandet och hur kom bandnamnet till?
Det var många långa diskussioner och väldigt många alternativ. Vi kom aldrig fram till något direkt utan det blev det som satte sig. Det var inget direkt genomtänkt namn utan bandet behövde ha ett namn. Det ser coolt ut och loggan blev snygg.
Berätta om hur ni kom i kontakt med Studio Fredman i Göteborg som är känd för att ha arbetat med legendariska band inom samma genre?
Ja vi har ju skrivit musik i några år nu, har vi gjort. Sen blev det ju det sista steget att innan man ska släppa saker så kände vi att vi vet att det vi gör är bra och vi ville ha någon bra på detta. Vi hade pratat med en lärare på skolan och han ringde till Fredrik. Bara rakt upp och ner så fick vi prata med honom (skratt). Så fick jag telefonen så var det bara att prata. Det var bestämt med allt inom loppet på en halvtimme. Då var det klappat och klart.
Men det måste ju ha varit en mäktig känsla?
Ja verkligen, det var helt sjukt att få prata med en legend på telefonen. Typ en jävla vanlig måndag.
Hur var processen att spela in skivan?
Det var väldigt intressant. Först så spelade vi in allt på skolan. Så det har ju gjorts i två studios. Inget var inspelat där på Studio Fredman utan det spelade vi in i skolan. Studio Fredman hade producerat, mixat och mastrat. Så vi var bara där några gånger på två veckor. Men skivan spelades in på cirka fyra veckor.
Fredrik på studio Fredman ville hjälpa oss, han gav oss många roliga skratt och meddelanden. Han frågade oss hur vi hade spelat in det (skratt) men det låter ju bra i slutändan.
Hur har responsen blivit ute i metalvärlden hittills?
Väldigt positivt, jag har inte hört någon som har sagt något dåligt. Det är väl att vi inte har pressat vinyl än. Det är många som efterfrågar det, och merch. Men det är svårt med det där med vinyl, det kostar ju mycket. Vi är ju fattiga studenter så vi har inte så mycket och inget skivbolag. Det tar ju även lång tid att pressa vinyl.
Vi försökte att bevara det äldre soundet, vi tycker inte att cleansång är något man behöver använda så pass mycket. Vi kände att vi kan få det låta modernt men med den gamla tolkningen. Vi gillar ju den här musiken och har vuxit upp med och vill att den ska leva vidare. Det kommer ju inte så mycket nytt inom stilen så vi kände att det behövdes.
När The Halo Effect kom ut måste ni väl blivit glada?
Ja verkligen!
Är det inte märkligt att fler band inte bevarar stilen mer? Den är ju ändå så omtyckt?
Ja det är lite så vi resonerar, bara det finns några som tycker om det vi gör så borde de bli glada av vår musik. Vi har ju några bekanta band men de spelar ännu tyngre grejer. Utan melodier och mer amerikanskt, det är ju gött det med men vi tycker det är ju gött att bevara “göteborgssoundet”.
Vad handlar “Before I get to Rest”om?
När vi skrev den så mådde jag inte så bra, man ville skriva sånt som man hade i huvudet under den tiden. Sen är ju vissa texter djupare än andra. Någon låt är ganska hjärndöd (skratt) men man blir ju på bra humör av att skriva musik. Så det är gött att skriva av sig.
Ni ska tävla i att få kunna spela på Wacken, hur känns detta? Måste ju vara en dröm.
Det känns spännande och kul. Det sker på Valand i Göteborg. Det sker på fyra olika ställen i Sverige, sen om man går vidare går man till finalen i Stockholm.
Hur ser det ut med liveframträdanden framöver?
Ja det är ju Wacken tävlingen sen är det ett release gig den 25 mars i Göteborg. Då blir det på Kulturlagret. Det är tillsammans med andra band som är några polare.
Blir det något här uppe i Skaraborg?
Ja vi fick en inbjudan till Suffer City i Lidköping, det brukar ju vara mitt i sommaren. 1 Juli tror jag. Vi har ju även pratat med lite med Backstage i Trollhättan.
Hur känns det då när ni kör live? Är det kul?
Ja väldigt, det är ju det man vill göra.
Vad är era influencer?
Mycket In Flames är det ju och dem som är i den genren. Dark Tranquillity, Dissection, At The Gates. Vi lyssnar på väldigt olika, mycket influenser blir det men dem banden är främst. Det kan även vara Amon Amarth. Sepultura så långt kan det gå.
Hur ser framtiden snarast ut för Thermality?
Ja det är ju svårt att säga men vi ska försöka giga. Två av oss kommer ju gå kvar i gymnasiet nästa år och de andra tre går ju ut.
Så då är det ju massa inför studenten också snart?
Jajamen!
Men alltså vi är ju inte långt att vara ifrån det andra albumet som är färdigskrivet. Men det kommer ju ta ett tag att spela in. Det är ju prat om att två låtar ska släppas om inte alltför länge. Ifall planer går som det ska. Vi vet ju att vi ska släppa en låt snart. Det är den vi uppträdde med på musiktävlingen ambition på skolan. Den heter Nidhögg, den är ju ganska så viking-metal. Den låten är ju skriven i stort enbart för den tävlingen. Den skrevs typ på åtta timmar också. Så det blir förmodligen den låten och en b-sida på det också.
Sist men inte minst vilken av dessa skivor har gjort mest intryck hos er?
På bordet under intervjun lade jag fram en massa kända skivor inom den melodiska dödsmetal scenen. Så som In Flames, At The Gates och Dark Tranquillity.
Den gemensamma skivan som bandet valde var Clayman av In Flames. De ville få fram soundet på den skivan på deras egna skiva. The Jester Race av In Flames var också en viktig pelare in i framtiden.
“Before I get to Rest” finns ute nu!